Ville Valon taideteos varastettiin rockbaarista ja päätyi yölliselle seikkailulle Helsingistä Tampereelle

Ville Valon taideteos varastettiin rockbaarista ja päätyi yölliselle seikkailulle Helsingistä Tampereelle

Jos joku kuvittelee, että suomalaisen rockin maailma on ainoastaan lavahikeä ja kaihoisia kertosäkeitä, hän ei ole käynyt helsinkiläisessä The Riff -baarissa. Tämä ikoninen keikkapaikka, jonka takana on The 69 Eyes -rumpali Jussi69, on tunnettu tarinoistaan, jotka muistuttavat kohtauksia suomalaisesta versiosta *Trainspottingia* tai jopa *Fargon* unohdetusta spin-offista.

Eräänä keskiviikkona pääroolissa ei ollutkaan yksikään rocktähti tai yllättävä julkkisvieras, vaan Ville Valon kuva. Kyseessä on HIMin keulahahmon synkeänkaunis muotokuva, jonka kuvaaja Ville Juurikkala ikuisti ja jonka arvo hipoo 500 euroa. Mutta tässä ei ollut kyse rahasta, vaan tapahtumasta, joka muodostui omaksi rocklegendakseen.

Katoaminen keskellä yötä

Kaikki alkoi tavalliselta tuntuvana iltana The Riffissä, kun illan live-keikan jälkipöly leijui ilmassa. Juuri silloin joku päätti napata puolen metrin levyisen Ville Valon kuvan mukaansa – ja käveli rauhallisesti ulos ovesta.

Ensimmäisessä hetkessä asiaa ei huomattu. Ehkä siksi, että Ville on jo valmiiksi läsnä kaikkialla – hänen äänensä kaikuu monien teini-iän muistoissa ja kasvonsa löytyvät monista kehystetyistä kuvista ympäri maailman. Mutta kun yksi The Riffin nelikulmaisista sisustuksen kulmapilareista puuttui, se huomattiin.

Matka Tampereelle

Tämä ei kuitenkaan ollut tyypillinen taidevarkaus. Kuvaa ei varastettu kaupallisiin tarkoituksiin eikä somemainetta tavoitellen. Se yksinkertaisesti lähti yllättävälle matkalle – Helsingistä Tampereelle. Ehkä kyseessä oli alitajuinen symboli: jos suomalaisen rockin pyhiä paikkoja merkittäisiin kartalle, ne muodostaisivat kolmion Kallion, Tavastian ja Pyynikinharjun välille.

Seuraavana aamuna teon tehnyt henkilö havahtui todellisuuteen – luultavasti kahvin ja krapulan voimalla. Katumus kulki käsi kädessä huumorin kanssa, ja hän otti yhteyttä baariin. Hän ei tullut takaisin taulu kainalossa, vaan lähetti kuvan: Ville Valon muotokuva asetettuna Karita Mattilan joulukasetin viereen. Surrealistista? Ehdottomasti.

Paluu kotiin ja aiemmat seikkailut

Kaikki päättyi lopulta hyvin. Taulu palautettiin sen oikealle paikalle – ehkä vähän kokenempana ja säröisemmän oloisena, mutta samalla vieläkin kiehtovampana. Joku voisi sanoa, että se näyttää nyt elämää nähneeltä – kuten rockikonien kuuluukin.

Silti, tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun kyseinen teos katosi. Jo vuonna 2018 eräs toinen hetkellinen varas sai vastaavan idean. Tuolloin taulu päätyi kadunkulmaan asti, josta se löytyi nopeasti. Elämän ja farssin välissä kulkeva tarina tuntuu toistuvan.

Ville Valon reaktio ja legendan synty

Mitä mieltä itse taulun päähenkilö, Ville Valo, on tästä kaikesta? Jussi69 kommentoi asiaa kuivasti:

– On hän siitä tietoinen, muttei varmaan suuremmin välitä. Villestä on aika monta kuvaa ja taulua maailmalla.

Ehkä tämä on juuri sitä, millaista hyvä rocklegenda on – se kasvaa kerroksiksi, liittyy osaksi urbaania tarinaa ja jää elämään baarin nurkkapöydän keskusteluihin ja festareiden aamuyöhön.

Oppitunti kuvavarastajille kaikkialla

Lopulta tämä episode tarjoaa myös oppitunnin:

  • Älä varasta tauluja rockbaareista, vaikka kuinka hyvältä idea hetkessä tuntuu.
  • Jos niin kuitenkin käy, ole ainakin yhtä hyvä tarinankertoja kuin katuja pitkin kulkeva kuva.
  • Ja ennen kaikkea – muista, että jokaisella teoksella on tarina. Osa niistä vie Tampereelle.

Ville Valo on nyt taas paikallaan The Riffin seinällä. Mutta hänen varjonsa – niin kirjaimellinen kuin symbolinen – saattaa hyvinkin yhä seurata niitä, jotka päättävät viettää yönsä rockin ytimessä. Ja aivan varmasti kuulet tästä vielä jatkossa, sillä:

Hyvä tarina ei koskaan lopu.

— Lilja Laitinen
Toimittaja, joka uskoo, että jokaisella taululla on oma tarinansa – ja joskus, jos oikein käy, se vie meidät Tampereelle asti.