KAJ:n Euroviisuseikkailu Baselissa saa yllättävän käänteen – sauna uusiksi ja kokoonpano tiukilla
Se oli vielä hetki sitten täydellinen suunnitelma – Vöyrin murteen sävyttämä trio KAJ oli valmiina hyökkäämään Euroviisujen lavalle isolla show’lla, lauteilla ja kaikilla herkuilla. Nyt, vain hetkeä ennen suurta Baselin spektaakkelia, tämä suunnitelma on menossa uusiksi. Tervetuloa draamaan, jossa yhdistyvät lavastekiistat, murrekurssit ja teatraalinen toivonkipinä.
Muistatko KAJ:n Melodifestivalen-esityksen? Se oli hurmaava sekametelisoppa suomalaisesta huumorista, pohjalaisesta charmista ja lavasteista, joihin kuului muun muassa sauna. Kyllä – oikea sauna. Esitys oli kuin karnevaalikulkue juhannusyössä. Mutta Euroviisuissa säännöt ovat kuin raskastekoiset ladot: liikkua voi, mutta varoen, tai koko rakennelma sortuu.
Yksi sääntö, kuusi esiintyjää – ei enempää
Euroviisut rakastavat suuria tunteita, mutta eivät suuria kokoonpanoja. Sääntö sanoo tarkasti: lavalle mahtuu kerrallaan kuusi ihmistä. Ja tässä kohtaa KAJ:n joukko oli kuin liian täyteen pakattu mökkibussi – seitsemän henkeä, kun ilmoitus sanoi kuusi.
Alkuperäisessä Melodifestivalen-show’ssa mukana marssivat:
- trion kolme jäsentä
- neljä tanssijaa
- taustalaulaja
Eipä siinä, esitys toimi kuin häkä – yleisö rakasti sitä. Mutta Euroviisuraatien mielestä se oli yksinkertaisesti liikaa.
Siispä:
- Yksi tanssija
- taustalaulaja
…saavat nyt jäädä kotikatsomoon, ehkä mukillinen kotikaljaa sylissään ja sohvapaikka varattuna. Heidän paikkansa loistavassa euroviisuspektaakkelissa jäi nyt lavan ulkopuolelle.
Ja sauna – ai se sauna? Se menee uusiksi.
Vaikka lavalle mahtuvat henkilöt on nyt saatu rajattua, lavasteet eivät ole sekään ihan helpolla selvitetty asia. Melodifestivalenissa sauna rakennettiin näyttävästi osaksi show’ta – ja suomalaiseen tapaan totta kai kunnolla. Mutta Euroviisujen lavalla ei ole enää samanlaista vapautta tai aikaa rakentaa elävää löylyelämystä.
Nyt haetaan keveyttä ja käytännöllisyyttä. Joten: sauna menee remonttiin.
- Vähemmän puita
- enemmän kompromisseja
Vastuu jää tanssijoille, jotka joutuvat kirjaimellisesti kantamaan show’ssa entistä enemmän – eivätkä pelkästään saunavastoja.
Entä kieli? Tervetuloa Vöyrin murre -intensiivikurssille
Yksi hauskimmista koukeroista tässä koko sopassa liittyy kieleen. Jakob Norrgård, yksi trion jäsenistä, kertoi Svenska Ylen podcastissa naureskellen, että nyt ”täytyy opettaa tukholmalaiset laulamaan Vöyrin murteella.”
Tämä ei ole mikään kielileikki – se on kulttuurinen aikapommi. Ajattele brittimurteen omaksunutta Madonnaa tai Marilyn Monroeta opettelemassa puhetekniikkaa – mutta lisää siihen pohjalainen aksentti ja ripaus absurdia huumoria. Siinä on KAJ:n haaste.
Euroviisut: enemmän kuin laulukilpailu
Monelle Euroviisut on iloinen iltapuhde tai kimalteleva musiikkijuhla, mutta todellisuudessa se on kuin kulttuurien kokkaretilaisuus. Jokaisen esiintyjän pitää:
- edustaa jotain omaleimaista
- silti noudattaa sääntöjä ja formaattia
KAJ:n tilanne muistuttaa meitä siitä, että kulissien takana tapahtuu usein draamaa, jota ei lavalla näe – ainakin vielä.
Lavalle on kenties edelleen nousemassa kuusia, tai sitten ei. Se on vielä pohdinnan alla. Mutta koko projektin ytimessä on kysymys:
Voiko pienestä pohjalaisesta huumoritríosta tulla eurooppalaiseen areenaan sopiva lavatähti – ilman, että sielu katoaa matkan varrella?
Jos joku pystyy siihen, niin ehkä juuri KAJ. Heidän huumoriinsa mahtuu molemmat – löyly ja logiikka. Ja kun lava alkaa höyrytä toukokuun alussa, me kaikki odotamme, pysyykö tämä paketti kasassa vai mureneeko se kuin vihta liian kuivassa saunassa.
Pidä silmät auki – seuraava säkeistö voisi mullistaa koko kappaleen.