Mikael Gabrielin talousherääminen – räppärin matka luksuksesta järkevään rahankäyttöön
Mikael Gabriel aloitti nousunsa suomiräpin kärkeen tyylillä, joka ei jäänyt kenellekään epäselväksi. Hän ilmestyi lavalle kuin suomalainen vastine amerikkalaiselle rap-unelmalle, yllään designer-vaatteita ja kaulassaan kultaketjuja – vaikka pankkitili ei olisi hyväksynytkään valintoja.
Blingin hinta
Gabrielin elämäntyyli yhdisti näyttävyyden ja holtittomuuden. Vaikka kuukausituloja saattoi tulla jopa 20 000 euroa, kulutus ei pysynyt mukana. Hän käytti summia, jotka ylittivät tulot, panostaen vaatteisiin, luksustuotteisiin ja timantteihin, joiden arvo ei kantanut taloudellisesti pitkälle.
Erityisen pysäyttävä on hänen oma kertomuksensa Aki Linnanahde Talk Show’n podcastissa:
”Menin kirjanpitäjän luo ja sanoin, että haluan ostaa Mersun, G-mallin. Kirjanpitäjä totesi, ettei mulla ole varaa edes kuukausierään – 3 500 euroon.”
Siitä huolimatta hän osti auton – kuin näkisi Titaticin lähestyvän, mutta hyppäisi silti kyytiin.
Koronavuodet: Peiliin katsomisen aika
Kun pandemia hiljensi keikkakalenterin, Mikael Gabriel jäi kotiin luksusvaatteiden keskelle. Silloin alkoi uusien ajatusten aika. Guccin loisto menetti merkityksensä ilman yleisöä, ja heräsi kysymys: kuka minä olen ilman kaikkea kiiltävää?
Herääminen rahankäytön todellisuuteen
Gabrielin muutos ei ole pelkästään valtava elämänmuutos – se on myös viesti. Nykyään hän neuvoo nuorempia sarjassa ”älä tee kuin minä tein”. Hänen yksinkertainen, mutta voimakas neuvonsa:
- Älä tuhlaa kaikkea ulkonäköön
- Säästä ennemmin kuin kuluta
- Osta asunto, älä lisää lenkkareita
Vuonna 2021 julkaistussa ”Kolme käännekohtaa” -podcastissa Gabriel kertoi miten shoppailu toimi paikkana paeta tunteita. Hän sanoi:
”En tiedä, mitä olen menossa ostamaan, mutta menen vain, jotta voin käyttää rahaa.”
Tämä paljastaa ilmiön, jossa ulkokuoren päivittäminen yrittää paikata sisäistä kipua – tuttua monelle nuorten aikuisten sukupolvessa.
Taloudellinen aikuisuus
Gabrielin uusin luku elämässä kertoo enemmän kuin hänen verotietonsa, joissa näkyy yli 180 000 euron tulot. Enää se ei katoa kalvosinnappeihin tai ketjuihin. Hän on nykyään harkitsevampi – ja ehkä viisastunut.
Luksus ei ole kadonnut hänen elämästään, mutta sen luonne on muuttunut. Prioriteettina ei ole enää ulkonäkö, vaan tulevaisuus:
- Farkkujen sijaan sijoitusasunto
- Statustuotteiden sijaan vakaa säästötili
- Ostamisen sijaan osaamisen jakaminen
Kasvun hinta – ja arvo
Gabrielin tarina ei ole ainutlaatuinen, mutta se on yksi niistä, joita tarvitaan enemmän. Erityisesti ajassa, jossa somen kiilto voi hämärtää taloudellisen todellisuuden, on tärkeää kuulla tarinoita paluusta maan pinnalle.
Jos tämä olisi hollywood-elokuva, nyt soisi jousimusiikki ja aurinko nousisi esiripun takaa. Mutta tämä on Suomi. Ja täällä totuus iskee usein vasta siinä vaiheessa, kun leasing-auton maksuerä kasvaa yli pään.
Mikael Gabriel? Hän on yhä artisti. Mutta nyt hän on myös mies, joka ymmärtää, että kaikki mikä kiiltää ei takaa pysyvyyttä. Ja joskus kuitissa on enemmän viisautta kuin kruunussa.