Haasta sanataitosi IltaSanomien sanavisassa – testaa kuinka hyvin hallitset suomen kielen vivahteet

Haasta sanataitosi IltaSanomien sanavisassa – testaa kuinka hyvin hallitset suomen kielen vivahteet

Kuvitellaanpa hetki.

Olet istahtanut alas, ehdit ehkä kaataa itsellesi kupin kahvia tai siemaista matcha-latten, ja sitten se tapahtuu: joku lähettää sinulle linkin.

”Testaa sanavarastosi! Vain todelliset kielen ystävät saavat täydet pisteet!”

Pysähdyt. Hymy käy huulillasi. Ajattelet: no tottakai minä osaan. Loppututkinto, vuosien lukuharrastus ja yksi kiehtova kompleksisuus-fiksaation vaihe opiskeluvuosilta. Tämä ei voi olla vaikeaa.

Mutta tämä ei ole mikään sunnuntaibrunssin sanaristikko

Tämä on sanavisan Grand Prix, jossa jokainen sana voi olla sekä rakastajasi että selkäänpuukottajasi.

Ilta-Sanomien sanavisa on kuin kielitieteen Versailles – kaunis ulkoa, täynnä sokkeloita sisältä. Eikä sinne kannata astella, jos et osaa erottaa dissonanssia diskantista tai fasaadia farssista.

Kysymykset näyttävät viattomilta. Mitä ”fasadi” tarkoittaa? Helppo. Julkisivu, tiedät sen. Alettiinhan me katsella arkkitehtuuria jo ennen kuin joku käytti sanaa ”skandinaavinen” väärin Instagramin sisustuseleissä.

Ja sitten se iskee: Dissonanssi

Sana joka kuulostaa konsertin jälkipuoliskolta tai epämukavalta keskustelulta joulupöydässä. Tiedätkö oikeasti mitä se tarkoittaa? Väitän että moni ei tiennyt ennen kuin visan kymmenes kysymys jyrähti kuin Jorma Uotisen kyllästynyt huokaus Tanssii tähtien kanssa -tuomaristosta.

Sanallinen Squid Game

Tämä ei ole visa satunnaiselle ohikulkijalle – tämä on kielenterävien duelointia. Sanallinen Squid Game, jossa yksi väärä vastaus tiputtaa sinut eleganssisi portaiden alle.

Mutta jos saat 12 pistettä? Ah rakas, silloin et ole enää pelkästään sanataituri – olet kielen Catwoman, Aleksis Kivi korkokengissä. Sinua juhlitaan, vähintään omassa ryhmächatissa, ehkä jopa niinkin juhlallisesti kuin tekstillä:

  • “Vaikuttavaa 👏👏”

Jos jää alle kympin, älä huoli. Voi aina syyttää hetkellistä dissonanssia elämässä. Tai sitä, että fasaadi pettää joskus jokaiselta – jopa parhaimmilta. (Lausutaan: etenkin Instagram-kuvissa.)

Kieli, joka puree

Mutta tämä visa tekee jotain ihmeellistä. Se herättää meissä sen kadonneen ilon, kun kieli on leikki eikä pakollinen palikka. Se nappaa kiinni siitä hetkestä kun ymmärsit ensimmäisen runon rivivälin – tai viimeisestä, kun opit ettei ”melankolia” ole sama kuin huono sää.

Ei tämä testi ole sinulle, joka haluat vain klikata ja mennä. Tämä on sinulle, joka rakastat, kun sanat purevat. Kun kieltä ei käytetä vain viestin välineenä, vaan mestariteoksena.

Sanavisan voit tehdä täällä

10kysymysta.fi

(Älä sitten missään nimessä tee sitä salaa – ellemme ole kaikki dramaturgeja, kun katsomme reaktioitasi väärän vastauksen jälkeen?)

Ja mikä tärkeintä – jaa peli

Jaan sinulle tämän lahjan:

  1. Kun olet pelaaja, anna toisenkin pelata.
  2. Haasta ystäväsi.
  3. Pyydä heitäkin heittämään sanahansikkaansa kehään.

Koska kieli on taistelulaji, mutta se on myös show. Eikä mikään show ole mitään ilman yleisöä.

— Riikka Räsänen,
sanakuningatar ainakin omissa silmissään (ja ehkä teidänkin, visan jälkeen)

Seuraavaksi kenties sukellan siihen, miksi yksi 2000-luvun alun hittibiisi piilotti häkellyttävän määrän kielikuvia… Mutta toistaiseksi, ota sanahaaste vastaan. Kirjain kerrallaan, pilkun tarkkuudella, pidä itsesi sanan reunalla.

Sillä kuten sanoin: kieli voi olla ase, tai ilotulitus. Useimmiten – se on molempia.