Leena Harkimon Kuolinsyy
Leena Harkimo (o.s. Leena-Kaisa Alamäki) on suomalainen ex-kansanedustaja, joka työskentelee nykyisin turkisyhtiö Saga Fursin tuotekehitysjohtajana. Harkimo on nuoruudessaan työskennellyt myös mallina. Harkimo nousi eduskuntaan vuonna 1999 ja työskenteli kansanedustajana vuoteen 2015 asti. Harkimo nousi julkisuuteen jo ennen poliittista uraansa, sillä hän työskenteli jääkiekkojoukkue Jokerien toimitusjohtaja vuosina 1991-1999. Tänä aikana joukkueen omistajana toimi hänen ex-miehensä Harry Harkimo. Leena Harkimo on koulutukseltaan ylioppilasmerkonomi. Viime aikoina julkisuudessa on huhuttu, että Leena Harkimo olisi kuollut. Tässä artikkelissa kumoamme huhut ja käsittelemme näitä väitteitä laajemmin.
LEENA JA HJALLIS HARKIMON AVIOLIITTO
Leena Harkimo on aiemmin ollut naimisissa liikemies ja poliitikko Harry “Hjallis” Harkimon kanssa. Leena ja Hjallis menivät naimisiin 1989 ja heillä on kaksi poikaa, vuonna 1990 syntynyt Joel ja vuonna 2001 syntynyt Leo. Hjallis ja Leena erosivat vuonna 2002. Leenan nykyinen aviomies on Timo Kousa, joka on Aurinkomatkojen toimitusjohtaja. Leena ja Timo ovat pitäneet yhtä jo lähes 20 vuoden ajan. Leenan ja Hjalliksen poika Joel on poliitikko ja mediapersoona ja toinen poika Leo taas opiskelee rahoitusta ruotsinkielisessä Hanken-kauppakorkeakoulussa. Joel on kunnostautunut myös purjehtijana: tällä hetkellä hän on valmistautumassa yksinpurjehdukseen maailman ympäri. Purjehduksen on määrä alkaa vuoden 2026 syyskuussa. Leena-äiti ei ollut poikansa tempauksesta aluksi kovin mielissään, mutta totesi Ilta-Sanomien haastattelussa ettei voinut sanoa pojalleen suoraan ei, sillä Joel on aikuinen. Hetken aikaa asiaa mietittyään Leena kuitenkin päätyi tukemaan Joelia ja hänen tavoitettaan.
SUKURAKKAUS YHDISTÄÄ EX-PUOLISOT TOISIINSA
Vaikka Hjallis ja Leena erosivat jo vuonna 2002, he ovat edelleen hyvissä väleissä keskenään. Hjallis kuvaa vuonna 2016 tehdyssä yhteishaastattelussa äitinsä Doris Harkimon kanssa, miten hänen äitinsä asuu omassa asunnossaan lähellä häntä ja mainitsee samassa yhteydessä, että Leena asuu hänen äitinsä kanssa samassa kerrostalorakennuksessa. Hjalliksen mukaan hän käy usein Leenan luona kylässä ja sanoo olleensa siellä juuri ennen kuin tuli käymään äitinsä luona. Koska pariskunnalla on kaksi poikaa yhdessä, on perhedynamiikan kannalta onnellista, että he kykenevät edelleen olemaan ystäviä keskenään, vaikka heidän parisuhteensa päättyikin jo yli 20 vuotta sitten. Molemmilla on lisäksi ollut uusi kumppani jo pitkään. Hjalliksen sanojen mukaan hänen perheensä on aina pitänyt yhtä ja kaikesta päättäen tämä sama sukurakkaus ulottuu myös Leenaan, vaikka pariskunta ei aviossa enää olekaan. Vaikuttaa siltä, että myös ex-anoppi ja miniä olivat hyvissä väleissä. Hjalliksen ja Leenan avioliitto päättyi aikanaan siksi, että Hjalliksella oli salasuhde kansanedustaja Merikukka Forsiukseen, jonka kanssa hän myöhemmin solmi myös lyhyeksi jääneen avioliiton. Myöhemmissä lehtijutuissa Leena on todennut, että ymmärsi jo varhain olla lähtemättä entisen kumppaninsa kanssa sotajalalle, sillä hänen mukaansa hyvien välien säilyttäminen oli kaikkien etu. Hänestä oli myös tärkeää, että pojat saisivat pitää hyvät välit isäänsä, vaikka vanhemmat eivät enää yhdessä olisikaan.
LEENAN URA KANSANEDUSTAJANA JA SEN JÄLKEEN
Leena Harkimo nousi eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä vuonna 1999 ja teki ennen tätä töitä Jokerien toimitusjohtajana. Hänet valittiin eduskuntaan neljissä peräkkäisissä eduskuntavaaleissa vuosina 1999, 2003, 2007 ja 2011. Ensimmäisissä vaaleissa hän sai lähes 12 000 äänen jättipotin, mutta seuraavissa vaaleissa tulos oli jo maltillisempi, hieman yli 6000 ääntä. Kansanedustajana Harkimo oli Kokoomuksen riveissä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleihin hän ei enää asettunut ehdolle. Poliitikonuransa jälkeen Harkimo siirtyi Suomen Turkisalan Kasvattajain liiton edunvalvojaksi. Apu-lehdelle vuonna 2018 antamassaan haastattelussa Harkimo toteaa, että työssä yhdistyy hänen mukaansa moni asia, josta hän on kiinnostunut, vaikka hän onkin joutunut kestämään paljon kritiikkiä työnsä vuoksi. Monen mielestä kaikenlainen turkistarhaus on vastuutonta, mutta Harkimon mukaan sitä voi tehdä myös eettisesti kestävällä tavalla. Hänen työtehtäviinsä kuuluu turkisalan edunvalvontaa ja lainsäädännön tarkastelua turkistarhaajien puolesta. Harkimon mielestä turkistarhaus on osa suomalaista elinkeinoa eikä turkistarhaus ole pahasta, mikäli se tehdään eettisesti kestävällä tavalla. Harkimo on alunperin kotoisin maatilalta, joten hän sanoo luontosuhteensa olevan kunnossa. Ennen työtään turkisalalla Harkimo oli WWF:n hallintoneuvoston jäsen. Tämän työn hän joutui jättämään aloitettuaan työt turkisten parissa, sillä WWF:n mukaan heille voi syntyä mainehaittaa, mikäli heidän jäsenensä on samaan aikaan tukemassa turkisalaa. Nykyään Harkimo työskentelee edelleen turkisalalla, mutta on vaihtanut lobbaushommat turkisten tuotekehitysyksikön johtajaksi.
MIKÄ ON LEENA HARKIMON KUOLINSYY?
Leena Harkimon kuolemasta on viime aikoina levinnyt perättömiä huhuja, jotka eivät pidä paikkaansa. Harkimo on ollut viime aikoina vähemmän julkisuudessa kuin aiempina vuosina, mutta hän ei ole kuollut ja on median tietojen mukaan edelleen täysin kunnossa. Koska Harkimo on entinen kansanedustaja ja puolittain julkisuuden henkilö, hänen kuolemastaan tullaan sen tapahtuessa uutisoimaan myös valtamediassa. Näin ei ole tehty. Lisäksi sekä Harkimon ex-mies Hjallis että hänen poikansa Leo ja Joel ovat julkisuudessa ja olisivat varmasti ilmoittaneet Leenan kuolemasta, mikäli hän olisi kuollut. Leenan kuolemasta levinneet huhut ovat siis täysin perättömiä ja hän on edelleen hyvissä voimissa. Vaikka Leenan kuolemaan liittyvät huhut ovat sinänsä täysin perättömiä, näiden huhujen alkulähteenä voi olla jonkinlainen sekaannus, sillä Hjalliksen äiti Doris kuoli viime vuoden joulukuussa 94-vuotiaana. Nämä perättömät huhut Leena Harkimon kuolemasta ovat hyvä esimerkki siitä, miten internetissä on helppo levittää lähes mitä tahansa tietoa, joka ei pidä paikkaansa. Tämän voikin nähdä tärkeänä opetuksena siitä, että internetistä tietoa lukiessaan on hyvä muistaa lähdekriittisyys ja vahvistaa luettu tieto monesta eri tietolähteestä, mikäli sen todenperäisyys herättää epäilyksiä.