Melania Trumpin hiljainen vallankäyttö – Ensimmäinen nainen vai mysteeri Valkoisessa talossa

Melania Trumpin hiljainen vallankäyttö – Ensimmäinen nainen vai mysteeri Valkoisessa talossa

Jos Valkoisen talon seinät osaisivat puhua, ne saattaisivat kuiskailla tarinaa naisesta, joka ei koskaan täysin astunut sisään – ei ainakaan sydämellään. Melania Trump on kuin vanhan Hollywoodin salaperäinen kaunotar: hiljainen, etäinen ja juuri siksi niin hämmentävän kiehtova. Mutta tämä ei ole elokuva, vaan amerikkalainen poliittinen draama nimeltä Trump.

Etäinen ensilady

Donald Trumpin kampanjan kiihkeimmässä vaiheessa, kun hänen jalkansa asettui Valkoisen talon käytävään, Melania ei liittynyt suurieleisiin voitonjuhliin. New York Timesin mukaan hän vietti presidenttikautensa alkuvaiheessa virka-asunnossa niin harvoin, että suomalainen viettää enemmän aikaa mökillä sateisena juhannuksena. Lähteiden mukaan hän oli Valkoisessa talossa ensimmäisten sadan päivän aikana alle kaksi viikkoa.

Nämä luvut eivät enää yllätä, mutta ne pysäyttävät yhä. Ensimmäiseksi naiseksi Melanian poissaolo oli epätavallista. Hänen asemansa tuntuu vertautuvan historioitsija Katherine Jellisonin mukaan Bess Trumanin hiljaiseloon vuonna 1945 – mutta kyse ei ole vain introverttiydestä.

Väistynyt katseilta – tiedostaen vai pakotettuna?

Satiristi Stephen Colbert osuvasti ironisoi Melanian katoamista julkisuudesta: ”Hän on yksityinen henkilö, jota seurataan 24/7 kameroilla, ja hän elää elämäänsä kuin dokumentti, jonka budjetti voisi ruokkia pienen elokuvastudion.” Hänen hiljaisuutensa ei ole vain passiivista – se on performatiivista.

  • Hän ei juuri näyttäydy Mar-a-Lagossa
  • Häntä ei juuri nähdä New Yorkissakaan
  • Barron Trump opiskelee New Yorkissa, mutta äitiä ei näy

Trumpin lähipiiri vakuuttelee, että hän on ”läsnä äitinä”, mutta vakuuttelun sävy herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Onko kyse vain yksityisyyden varjelemisesta – vai jostain enempää?

Myytin varjot

Melaniasta on tullut myytti. Hänessä on samaa ”I want to be left alone” -energiaa kuin Greta Garbossa, mutta ilman sitä hohtoa, joka joskus teki vetäytymisestä hyväksyttävää tai ihailtavaa. Melanian hiljaisuus ei vain kuulu – se kaikuu.

Takaisin katsoessa, hänen käytöksensä ei yllätä. Kampanjakoneisto ei koskaan saanut hänestä ykkösnaista, joka marssii eturivissä. Hän ei ollut Michelle Obaman aktiivinen kuntoilija tai Jill Bidenin palava opettaja. Hän oli:

  • Hiljainen ilmiö
  • Tarkkaan ajoitetut valokuvaukset
  • Suljetut ovet

Kuten Katherine Jellison tiivistää: ”Kaikki, mitä Trumpit tekevät, näyttää olevan vastoin perinteitä.” Melania ei ole poikkeus; hän on vahvistus. Ensilady, joka ei koskaan tuntunut haluavan olla sellainen.

Hiljaisuus, joka jää elämään

Melanian perintö ei perustu tekoihin, vaan poissaoloon. Historian kirjoihin hän jää naisena, joka ei ollut siellä, missä hänen odotettiin olevan. Valkoisen talon valot voivat sammua – mutta hänen varjonsa jäävät sen huoneisiin.

Suositellut artikkelit

  • – Kadonneet ensimmäiset naiset: kun historia unohtaa
  • – Donald ja Melania: rakkaustarina, PR-sopimus vai molempia?
  • – Miksi Melania muistuttaa meitä Garbosta, Hepburnista ja muista hiljaisuuden hallitsijoista?

// Elina Koskinen – toimittaja, joka uskoo, että joskus suurimmat tarinat löytyvät hiljaisuuden takaa.