Supernanny Suomi herätti kohua: Onko kumppanuusvanhemmuus tulevaisuutta vai riski?
Jos suomalaisilla on yksi varma puheenaihe, se on perhe-elämä ja vanhemmuus. Ja MTV3:n Supernanny Suomi osaa tarjota draamaa juuri oikealla tavalla – niin tälläkin viikolla.
Uusimmassa jaksossa nähtiin perhemuoto, joka on monelle vielä tuntematon: kolme aikuista, koti-inseminaatio ja tarkat säännöt lapsen kasvatuksesta. Osa katsojista hurrasi modernille ja harkitulle vanhemmuudelle, toiset taas epäilivät, voiko tällainen järjestely todella toimia pitkällä aikavälillä.
Mutta mennäänpä suoraan jaksoon – ja sen herättämiin kysymyksiin.
Kolmen vanhemman perheidylli hurmasi monet
Tällä viikolla tutustuimme Anskuun, joka jäi aiemmin leskeksi, sekä helsinkiläispariskuntaan Erkkiin ja Tarjaan. Kolmikko teki päätöksen ryhtyä kumppanuusvanhemmiksi – eli kasvattaa lapsen yhdessä ilman romanttista suhdetta, ystävyyden pohjalta.
Viisikuukautinen Elton sai rakkautta kolmelta aikuiselta, joilla kaikilla tuntui olevan selkeä rooli lapsen elämässä. Kodin ilmapiiri vaikutti lämpimältä ja onnelliselta, ja mikä tärkeintä, vanhemmat olivat sopineet kasvatuksesta jo ennen lapsen syntymää.
Katsojat ihastuivat. Sosiaalisessa mediassa moni kiitti perhettä harkitusta ja fiksusta ratkaisusta. MTV3:n Facebook-sivuille sateli sydämiä ja kommentteja tyyliin: ”Ihanaa nähdä näin vastuullista vanhemmuutta!”
Mutta täysin ilman kritiikkiä tällainen uudenlainen perhemalli ei tietenkään jäänyt.
Voiko tämä todella toimia?
Vaikka monet kiittelivät jakson avointa lähestymistapaa, osa katsojista jäi mietteliääksi.
Keskustelupalstoilla epäiltiin kumppanuusvanhemmuuden kestävyyttä:
- ”Tämä näyttää nyt ihanteelliselta, mutta entä jos tulevaisuudessa tulee isoja riitoja?”
- ”Ohjelma ei koskenut ollenkaan sitä, miten laki tai viranomaiset suhtautuvat tällaiseen perhejärjestelyyn.”
Ja sitten oli katsojia, joita jakso yksinkertaisesti hämäsi. Ajatus vanhemmuudesta ilman romanttista rakkautta ei tuntunut kaikille luonnolliselta – etenkin, kun erimielisyyksiä ei tuntunut olevan lainkaan.
Koti-inseminaatio ja kumppanuussopimus – käytännöllistä vai liian kylmää?
Jakso toi myös esiin aiheen, josta harvoin puhutaan ääneen: koti-inseminaation. Anskun ja Erkin tapauksessa se tarkoitti sitä, että raskaus sai alkunsa täysin ilman lääketieteellistä apua – vain perheen kesken sovitulla tavalla.
Sen lisäksi perheellä oli aiesopimus, jossa käytiin läpi vanhemmuuden arvot, kasvatukseen liittyvät linjaukset sekä lapsen asumisjärjestelyt. Paperilla kaikki vaikutti hyvin harkitulta ja järjestelmälliseltä.
Mutta paperilla kaikki on aina vähän siistimpää kuin oikeassa elämässä. Sopimukset ovat hienoja niin kauan kuin kaikki menee suunnitelmien mukaan, mutta mitä tapahtuu, jos joku muuttaa mielensä tai tunteet alkavat hallita päätöksiä?
Mitä perhe oikeastaan tarkoittaa?
Ehkä jakson suurin kysymys liittyy siihen, miten me ylipäätään määrittelemme perheen. Onko se jotain, mikä perustuu verisukulaisuuteen ja virallisiin asiakirjoihin, vai voiko perhe syntyä ymmärryksen, vastuun ja rakkauden kautta – ilman perinteistä parisuhdetta?
Yksi asia on varma: Supernanny Suomi onnistui jälleen herättämään keskustelua. Kyse ei ollut vain yhdestä perheestä, vaan isommasta kysymyksestä siitä, miten suhtaudumme uusiin perhemalleihin ja missä kulkee raja ”normaalin” ja ”kokeellisen” välillä.
Joten mitä mieltä sinä olet? Onko kumppanuusvanhemmuus tulevaisuutta vai tikittävä aikapommi? Keskustelu jatkuu – ja Supernanny Suomi tuo taas uuden näkökulman ensi torstaina.