Trumpin elokuvatullit järisyttävät Hollywoodia – kulttuurisota uhkaa myös Eurooppaa
Donald Trumpin paluu poliittiselle estradille tuo mukanaan uudenlaisen draaman, joka tällä kertaa kohdistuu suoraan globaaliin viihdeteollisuuteen. Hänen ehdotuksensa 100 prosentin tulleista ulkomailla tuotetuille elokuville on herättänyt keskustelua Hollywoodissa, Euroopassa – ja jopa Suomessa. Kyseessä ei ole pelkkä kauppapoliittinen avaus, vaan myös kulttuurinen kannanotto globalisaation vaikutuksista elokuvateollisuuteen.
Trumpin Visio: Elokuvateollisuus Rajojen Sisällä
Trumpin ehdotus tähtää konkreettisesti siihen, että elokuvien tuotanto pysyy Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolella. Hänen mukaansa Hollywoodin tulisi palata entiseen loistoonsa – aikaan ennen digitaalista hajauttamista, kansainvälisiä tuotantoja ja globaalisti toimivia elokuvastudioita.
Trump ei kuitenkaan tarjoa pelkkää kritiikkiä, vaan hänen ehdotuksensa muodostavat seuraavanlaisen lupauksen elokuvien ”uudesta Amerikan ajasta”:
- Sataprosenttinen tulli kaikille ulkomailla tuotetuille elokuville
- Vahvempi tuki kotimaiselle elokuvateollisuudelle
- Yritys tuoda elokuvatuotanto takaisin USA:n maaperälle
Käytännössä tämä voisi tarkoittaa sitä, että monikansalliset yhteistyöprojektit – Italiassa kuvatut historialliset draamat, englanninkieliset eurooppalaiset trillerit tai Suomessa tehty visuaalinen jälkituotanto – jäisivät Yhdysvaltojen markkinoiden ulkopuolelle tai vähintään vakavasti hidastuisivat.
Pohjoismaista Perspektiiviä: Selin ja Louhimies Äänessä
Suomalainen elokuvakenttä ei ole ollut vaiti uutisesta. Tuottaja Markus Selin on verrannut Trumpin aloitetta ”nakkikioskin tappeluun” – äänekästä, sekavaa ja lopulta päämäärätöntä. Häntä huolestuttaa erityisesti kansainvälisten yhteistuotantojen tulevaisuus.
Ohjaaja Aku Louhimies tarjoaa strategisempaa näkökulmaa. Hänen mukaansa vasta vastatullit tekisivät tilanteesta vakavan – jolloin elokuvien lisäksi kauppasodan keskelle voisivat joutua myös muunlaiset kulttuurituotteet.
– Mielenkiintoista tästä tulee vasta, jos Eurooppa pistää takaisin. Vastatullit. Sitten alkaa peli.
Kulttuurinen Kauppasota – Fiktio Vai Todellisuus?
Vaikka ehdotus on herättänyt reaktioita ympäri maailman, monet asiantuntijat suhtautuvat siihen lähinnä poliittisena ”performanssina”. Suomen elokuvasäätiön viestintävastaava Marjo Pipinen uskoo, ettei ehdotettu tullimalli tule koskaan toteutumaan käytännössä.
Tämä tukee laajempaa käsitystä siitä, että Trumpin aloite toimii lähinnä symbolisena eleenä – viestinä siitä, että Yhdysvallat haluaa kontrolloida paitsi omaa taloudellista sarkaansa, myös kulttuurista produktiota.
Globaalin Hollywoodin Hauras Loisto
Ironista kyllä, juuri globalisaatio on tehnyt Hollywoodista sen kulttuurisen vallan keskuksen kuin se tänään on. Elokuva voi saada rahoituksen Skotlannista, kuvata kohtaukset Budapestissä ja käyttää australialaisia stunt-ohjaajia – mutta se myydään katsojalle universaalina tarinana. Tämä hajautettu malli on mahdollistanut sekä tehokkuuden että luovuuden kasvun.
Trumpin visiossa Hollywood saattaa kuitenkin menettää juuri tuon avoimuuden – ja sen mukana suuret osat nykyisestä tuotantotehokkuudestaan ja monimuotoisesta äänenpainosta.
Spektaakkeli Jatkuu – Ja Me Katsomme
Hollywoodia ei ehkä voi palauttaa sellaisenaan 1950-luvun loistoon. Eikä elokuva-ala ole enää pelkkä amerikkalainen vientituote, vaan maailmankulttuurin yhteinen kieli. Silti Trumpin suunnitelma toimii tehokkaana muistutuksena siitä, että kulttuuri on aina ollut myös politiikkaa – ja että “show must go on”, vaikka näyttämöllä välillä paukkuisivatkin tullimuurit.
Me katsojat olemme jo paikoillamme, eturivissä. Popcornit käsissä. Vielä toistaiseksi verovapaina.
— Liisa Lahti
Viihteen vahtikoira, kulttuurin kriittinen kettu ja elokuvahullun sydämellä varustettu kynäilijä