Ghostin puhelinvapaa keikkailta Tampereella muistutti mitä tarkoittaa elää hetkessä
Tampereen Nokia-areenalla tunnelma on sähköinen – mutta ei ehkä sellaisella tavalla, jota yleensä odotetaan rock-konsertin yhteydessä. On tiistai-ilta, ja ruotsalainen metalliteatterin mestari Ghost on juuri nousemassa lavalle. Mutta ennen kuin yksikään riffi kajahtaa, tapahtuu jotain erikoista – ehkä jopa hieman vallankumouksellista nykyajan keikkaelämässä.
Kaikki puhelimet suljetaan pois pelistä.
Kyllä, luit oikein. Ei näpyttelyä, ei kuvailua, ei somettamista. Jokaisen kävijän puhelin sujautetaan ennen sisääntuloa erityiseen Yondr-pussiin, joka pysyy suljettuna koko esityksen ajan. Laite avautuu vasta, kun konsertin viimeinen biisi on soitettu. Vasta silloin yhteys ulkomaailmaan palautuu.
Tässä hetkessä on jotakin lumoavaa ja intensiivistä. Aivan kuin Ghost houkuttelisi yleisönsä aikaan ennen älypuhelimia. Tunnelma muistuttaa salakapakkaa 1920-luvulta, yhdistettynä goottilaisen liturgian mystiikkaan. Kaikki tuntuu keskittyvän vain yhteen asiaan – tässä ja nyt olemiseen.
”MIHIN MINÄ NYT SKANNAN LIPUNI?”
Puhelinvapaus tuo mukanaan haasteita. Lipun skannaaminen puhelimesta ei onnistu, jos laite on pussissa. Tervetuloa paperilippujen aikakauteen! Tai ainakin käsinkirjoitettujen varakopioiden. Nostalgia nostaa päätään, halusitpa tai et.
Maksaminen? Vain fyysisellä pankkikortilla. Google Pay ja Apple Wallet on suljettuina Yondr-pussissa. Löytyykö kortti repun pohjalta tai dariinin taskusta? Toivottavasti.
Miksi kaikki tämä?
- Ghost ei ole yksin puhelinvapaan konsertin liikkeessä.
- Myös koomikko Chris Rock on hyödyntänyt Yondria esityksissään.
- Ajatuksen ydin: pakottaa ihmiset olemaan oikeasti paikalla.
Yondr-pussit eivät ole kiusantekoa, vaan väline aidon läsnäolon mahdollistamiseksi. Ghostin esitys vaatii uppoutumista: visuaaliset elementit, musiikillinen aika-avaruus ja mystinen tarina halutaan kokea kokonaisvaltaisesti – ei ruudun läpi, vaan silmillä, keholla ja sielulla.
Mutta entä se salaisuus?
Fanit supisevat, ettei kyse ole vain konsertista. Uusi Papa Emeritus saattaa nousta lavalle – keskeinen hahmo Ghostin kirkollisessa show’ssa. Puhelinvapaus on keino suojella yllätystä ennen kuin kiertue ehtii kunnolla alkaa. Ja huhutaanpa, että lavalla nähdään myös aivan uutta visuaalista ilotulitusta, jota ei haluta spoilata TikTok-klippien kautta.
15 000 silmäparia. 0 ruutua.
Onko kokemus voimakkaampi, kun mitään ei voi tallentaa? Kun on pakko katsoa, kuunnella, tuntea? Ehkä juuri siinä, hetkessä kun Yondr-pussi aukeaa ja puhelin vapautuu, ihminen huomaa: maailma näyttäytyy erilaisena. Ruudun ulkopuolinen todellisuus saattaa tuntua hetken aidommalta kuin mikään story koskaan voisi.
Tältä illalta ei jää uusia kuvia, ei videoita, ei päivityksiä. Mutta muisto – se jäi.
- Kokemus, jota ei voi kopioida.
- Tunne, jonka voi ainoastaan elää.
- Hetki, joka kuului vain sinulle.
Ghost on tehnyt sen, mihin harva artisti enää ryhtyy: palauttanut konsertin alkuperäiseen tarkoitukseensa – mykistäväksi yhteiseksi hetkeksi, joka on yhtä aikaa yksityinen ja kollektiivinen.
Kirjoittanut: Stella Kuusiniemi
(Tai ainakin sellainen Stella, joka vielä uskoo siihen, että joskus kannattaa unohtaa kaikki – paitsi se, miltä tuntuu olla elossa juuri nyt.)