Euroviisut, Israel ja boikottivaatimus – pitäisikö Suomen vetäytyä?

Euroviisut, Israel ja boikottivaatimus – pitäisikö Suomen vetäytyä?

Yle on joutunut keskelle kiivasta keskustelua, jossa **Euroviisut**, **Israel** ja **Gazan sota** kohtaavat. Julkisuudessa velloo kysymys siitä, pitäisikö Suomen **vetäytyä kisoista** Israelin mukanaolon vuoksi. Tämä tuo esiin perinteisen kysymyksen: ovatko Euroviisut vain viihdettä, vai kuuluuko niille myös **moraalinen vastuu**?

Politiikkaa viisulavalla – ei mikään uusi ilmiö

Euroviisut on kautta historiansa ollut enemmän kuin vain laulukilpailu. Esimerkiksi **Ukrainan ja Venäjän väliset jännitteet** ovat aiemmin näkyneet kilpailussa, ja vuonna 2019 Islannin edustajat **heiluttivat Palestiinan lippua** kameroiden edessä.

Tänä vuonna **Israelin mukanaolo** on nostanut esiin eettisiä kysymyksiä. Yli **10 000 suomalaista** sekä joukko kulttuurialan ammattilaisia on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa **vaaditaan Yleä jättäytymään pois** viisuista Israelin läsnäolon vuoksi. Kritiikin taustalla on syytös, että Israel käyttää kilpailua **imagonsa kiillottamiseen**, vaikka sillä käydään samanaikaisesti sotatoimia Gazassa.

Vaikka **YK:n raportit** tukevat syytöksiä Israelin toimista, Israelin hallitus torjuu ne. Yle puolestaan tasapainoilee hankalassa asemassa: lähtipä se mukaan tai ei, seurauksena on kritiikkiä.

Yle ei taivu – mutta onko linja puolueeton vai kannanotto itsessään?

Ylen edustaja **Johanna Törn-Mangs** on ilmoittanut, ettei Yle aio **boikotoida kisoja**. Hänen mukaansa EBU (Euroopan yleisradiounioni) on tietoinen asian ympärillä käytävästä keskustelusta, mutta Yle ei voi tehdä päätöksiä **valtiotason politiikan** nimissä.

Tässä kohtaa moni kyseenalaistaa Ylen linjan: Onko viisuosallistuminen vain **tekninen valinta**, vai onko se myös **hiljainen hyväksyntä**? On myös epäselvää, miten Suomen edustajat viisuissa suhtautuvat mahdollisiin reaktioihin, joita Israelin läsnäolo herättää.

Voiko Euroviisuja irrottaa politiikasta?

Euroviisut ovat vuosikymmenten ajan **heijastaneet maailmanpolitiikan jännitteitä**. Kun Ukraina sai viime vuonna tukea sodan keskellä, nyt käydään keskustelua siitä, pitääkö Israelin osallistuminen hyväksyä.

Tämä herättää laajemman kysymyksen: **Voiko musiikki olla täysin irrallaan politiikasta?** Vai ovatko Euroviisut vääjäämättä myös **poliittinen näyttämö**?

Yksi asia on varma – tämä keskustelu **ei laannu ennen toukokuuta**. Euroviisuista 2024 on tulossa yksi kisojen **kiistanalaisimmista**, ja vaikka lavashow’t herättävät varmasti tunteita, suurin draama saattaa tapahtua itse kilpailun ulkopuolella.